tirsdag 24. august 2010

Litt om mus

Kariogjon skrev et lite innlegg om Musebo eller også kallt Musene fra Mysen og oppfordret meg til å skrive litt mer, for jeg opplevde det jo. Gjorde nok det men det er bare vagt, enkelt historier finnes jo kanskje.
Musecirkusdirektør Solem som ung. (fin tittel)
Vi bodde i Vandugbakken (Mysen) den gangen og pappa var ikke mye hjemme mens han holdt på med sirkuset som fulgte med mobile tivoli og andre sirkus rundt i Norge og Sverige i fra tidlig vår til sen høst.
Veggene i "teltet" var satt sammen av plater som var av bord og hvert bord hadde forskjellig farge så det syntes godt. Han lagde selv små karuseller og hjul også i alle farger som musene lekte seg i og folk syntes kanskje det var fint å se på den gangen.
Artistene
Det ble startet ca 1950 samme år som jeg ble født så det er jo stort sett ting jeg har blitt fortalt som jeg husker. Men vi hadde et skjul med et oppvarmet rom for vinterhalvåret hvor dyra oppholdt seg og jeg fikk hjelpe til med foring og renhold. Maten var "musebrød" som vi kallte det, pappa kjøpte daggammelt brød som ble skjært i passe størelse og tørket i stekeovnen, ble nesten som knekkebrød og jeg spiste mye av det selv, var ikke så mye gotteri den gangen.
Mye lik men våres var lengre
 Så hadde han en gammel buss en Fargo som han bygde om for å kunne frakte sirkuset og seg selv og for å ha en plass å sove. Husker såvidt bussen selv, for jeg tok toget fra Oslo Østbane til Trondhjem 5 år gammel for å bli med han noen uker en sommer og da bodde vi i bussen. Det var samme år som den store musejakten foregikk i Trondhjem, noen bur hadde veltet og småjevlene stakk av, fattern ringte politiet og det var nok litt av et syn i byens gater mitt på natten. I Trondhjem hadde han en selvutnevnt hjelpemann (tror han levde på fattigkassa) Iversen. Han ville ikke ha lønn men tok gjerne imot mat, så vi spiste på misjonshotellet og han ville ha karbonadesmørbrød, alltid i følge pappa, han løftet av karbonaden fra skiva så skrapte han av løken åt skiva og pakket karbonaden inn og tok den med hjem.
Så bar det over grensen til Sverige hvor vi fulgte med et tivoli og jeg var med tror jeg til Momarkedet på Mysen det året. Fikk vist prøve meg som loddselger også der, men jeg slapp hurtig unna for de opptaget at jeg ble rundlurt av folk flest. Og en fordel med hans reisende i Sverige var at de var før oss i det meste aå vi hadde alltid leker som ingen andre hadde :-). Jeg har antagelig en eller annen plass et lydbåndopptak av vår kjære far hvor han synger bla musevisa og annonserer for seg selv og sine artister og NRK spilte en gang inn en kortfilm om sirkuset som jeg har søkt etter men ikke finner, er ikke i NRK sine arkiver, skulle være artig å se det. Han ga seg med det etterhvert for innteressen fra publikum ble borte og det ble solgt til Vestfold og den videre historien om den kjenner jeg ikke.


24. august er den 236. dagen i året, 237. i skuddår. Det er 129 dager igjen av året.
Historie

 410 – Roma blir plyndret av vestgoterne.

1912 – Territoriet Alaska opprettes.

1968 – Frankrike sprenger sin første hydrogenbombe.

Født

1932 – Cormac Murphy-O'Connor, britisk kardinal

1945 – Ken Hensley, britisk musiker. Uriah Heep med Pilgrim

1948 – Jean-Michel Jarre, fransk musiker

Helligdag

Barsok

2 kommentarer:

kariogjon sa...

Det var moro å lese litt mer om musene. Har linket dette innlegget, så historiene på et vis blir samlet.

Viggo sa...

Engang på 50-tallet (rundt 53/54) tok min mor meg med til en omkringreisende utstilling som hadde kommet til Mo i Rana. Jeg var i 5-årsalderen og ustillingen var en av min barndoms store opplevelser. Den het noe i stil med "verdens underverk". Er nesten helt sikker på at Musene fra Mysen var med der! Foruten bilder og plansjer på farlige dyr i aksjon og en svaer utstoppet slange som hang i et tre--