torsdag 23. september 2010

23. Sept.

Jasså dokk sitt å glor ? -:)
Jinta jeg er glad i, heldiggris jeg.
Hører på radioen at det er liv her byen, var vist et lite gisseldrama oppe i gata her med vepnet politi, men det løste seg opp uten problemer heldigvis.
Blir vel en dag med handling og diverse for det er ikke spådd nedbør idag men rikelig i morgen, så morgendagen blir vel en dag i hi om en skal følge meteorologene.?. Apropo meteorologi og astrologi forøvrig var det mennesker rundt middelhavet som en finner skrifter som er  fra f.kr med nedtegnelser om sol, måne og planeter. Kineserne var trolig først ute med kalendere (1500 f.kr). Babylonere og Egyptere utarbeidet også nøyaktige kalendere. For med kalenderen kunne de forutsi når Nilens årlige flom ville vanne markene. Prestene ventet på den morgenen da Sirius, den klareste stjernen på himmelen, første gang ble synlig etter å ha vært blokkert av sola. Deretter brukte de denne "heliakiske oppgangen" ttil å forutsi den årlige flommen. Og noe med det  som jeg er innteresert i er navigsjon og det har mennesker vært innteresert i siden de la ut i båt. I åpen sjø fant de veien ved hjelp av stjernenes stilling. Polynesiske øyboere kunne finne frem over enorme strekninger i Stillehavet, ved å stikke ut kursen etter stjernene. De lærte seg stjernenes stilling og de fremherskende vindretningene ved hjelp av dikt som de pugget utenat og overleverte muntlig fra generasjon etter generasjon. Det er jo enkelt i dag, en trykker på en knapp og så viser et kart deg nøyaktig hvor du er ved hjelp av GPS (global positioning system). En overhører desverre fra tid til annen noen som trenger hjelp for å finne ut hvor de er???? (kartplotteren virker ikke) men de kan ikke den enkleste form for kartnavigering.
Tidlig sekstant
En forløper til sekstanten som det vel heller ikke er mange som kan bruke idag til og med jordomseilere mener de kan stole på GPS, men de er avhengig av strøm og den kan jo bli borte. Sekstanten ble brukt hver dag til å ta en position kl 12, da solen er i senit (på sitt høyeste punkt) også i min tid som sjømann på 60 og 70 tallet for å finne nøyaktig position, tror forsatt det er pensum på navigasjonskoler. I dag finnes det almakker der en kan finne ut din position ved hjelp av plasseringen til sol, måne og stjerner ved hjelp av høyden (elevasjon) til objehtet over horisonten.
Vel vel dette var dagens leksjon, nå er det handletid. Tilbake senere.
Født
63 f.Kr.Augustus, romersk keiser (d. 14 e.Kr.)
1916Aldo Moro, italiensk statsminister (d. 1978)
1916 – Ivar Ruste, norsk sanger (d. 1985)
1926John Coltrane, amerikansk jazzmusiker (d. 1967)
1930Ray Charles, amerikansk musiker (d. 2004)
1943Julio Iglesias, spansk musiker
1949Bruce Springsteen, amerikansk musiker
1958Espen Thoresen Hværsaagod-Takkskalduha, norsk programleder
Døde
1241Snorre Sturlason, islandsk høvding, forfatter og skald
1939Sigmund Freud, østerriksk nevrolog og psykolog (f. 1856)
Sport
1992 – Etter mål av Kjetil Rekdal og Gøran Sørloth vinner Norge 2-1 over Nederland i VM-kvalifiseringen.

Ingen kommentarer: