mandag 13. september 2010

Kortere dager

Vært en deilig dag idag, spådd regn men som vanlig (heldigvis idag) tok de helt feil solen har vært stor og gul i hele dag og temperaturen har vært sommerlig.
Solen ja, den sto opp kl.6.38 og gikk ned kl. 19.42 og i morgen opp kl 6.40 og ned 19.39. Så alt i morgen er den fem minutter kortere enn idag, og sånn fortsetter det med helt til 21 desember da det er vintersolverv og solen står over Steinbukkens vendekrets. Da står solen 23,5 grader syd for ekvator, dvs at på denne breddegrad er solen i 90 graders vinkel mot jorden. Grunnen til årstidene kommer ikke av solen men av at jordakselen ikke står rett opp/ned men heller med de samme 23,5 grader. I og med at jorden bruker et år på kretse en gang rundt solen vil ved vintersolverv ikke solen vises nord for polarsirkelen, neste "verv" kommer 21 mars og er vårjevndøgn da står solen i senit (90 grader) over ekvator og dag og natt er like lange. Så kommer 21 juni og solen er ved krepsens vendekrets, 23,5 grader nord for ekvator. Sommer hos oss og vinter på den sydlige halvkule. Nå er nordpolen på en måte nærmere solen enn sydpolen. Og så er det bare 21 september igjen og høstjevndøgn, solen atter over ekvator på vei sydover.
Noe annet vi ikke tenker over er at solen står jo opp i øst så går den til høyre over himmelen til vest før den går ned. I virkeligheten står solen stille og jorden dreier mot venstre.   :-). Men nok om det over hodet på oss for idag, om det var forståelig da.


Halden igår kveld.
Og da mens været har vært så fint idag fikk jeg endelig ryddet litt ombord og hivd en del ting som bare ligger der og egentlig er i veien men kan hende at en får brukt for en gang i fremtiden som antagelig bare blir liggende og ta plass og samle støv.... Og så regnet jeg med at kortbukse sesongen er over for iår.Så det ble en vask med tørk i brisen i efta.
Fin tørk i vinden idag.
Om denne dato
Historie
1922 – Offisiell varmerekord: 58.0 ºC i Al'Aziziyah i Libya
1941 – Hurtigruteskipet DS «Barøy» torpederes av britiske fly ved Bremnesodden i Vestfjorden. 77 nordmenn og 35 tyske soldater omkommer.
1941 – Hurtigruteskipet DS «Richard With» torpederes av en britisk ubåt ved Rolfsøya i Finnmark. 99 omkommer.
1968 – Den norske hvalfangsten på den sørlige halvkule opphører, idet det siste hvalfangstrederiet vedtar ikke å sende noen ekspedisjon neste sesong
Født
1916 – Roald Dahl, britisk forfatter (d. 1990)
1937 – Alv Gjestvang, norsk skøyteløper
Ingen kommentarer: