søndag 7. november 2010

27,9 nautiske

Oppe klokken 9 til 2 røde grader og strålende solskinn. Fikk stappet i oss frokost, gjort sjøklart og satte nesen mot Strømstad. I lett vind skled vi østover for genua og tok kaffen i sola. Slapp av den bedre halvdelen og tuslet selv i retning Herføl, måtte ha diesel.
Tjurholmsknappen Fl (2) 6s.


Glan..... Oc 6s
Passerte Tjurholmsknappen og Glan på vei over til Herføl marina og fyllte diesel.
Tenkte jeg skulle titte innom Skjærhalden men rett på utsiden av Børholmen kom meldingen over vhf som ingen egentlig vil høre, Mayday. Det viste seg at en seilbåt sto i full fyr rett nordvest av Tisler så jeg satte kursen ditover. Men heldigvis var det raske båter i nærheten som kom til assistanse ganske fort.
Brannen på avstand-
Så jeg fulgte bare med over radioen. Det var to mennesker ombord og de kom seg i flåte begge to og ble plukket opp av Horn Flyer og kjørt til Fredrikstad den ene personen hadde fått i seg mye røyk. Gustav B Thoren kom og forsøkte å slokke men båten ble helt utbrent og eneste grunnen til at den ikke sank var vel at det var en stålbåt. Det er godt å tenke på at vi har en redningstjeneste, brannen var nær basen til Horn Flyer, men uansett det tok vel ikke stort mer en femten minutter fra jeg hørte mayday og til at de var plukket opp.


Horn Flyer
Ferden gikk videre og jeg fant ut at jeg trengte en pause så det ble Tordenskjoldbukta og slapp ankeret der og tok litt mat før det gikk videre i retning Halden.
Solenedgang var på gang da jeg forlot Tordenskold og det var ikke stygt kan en vel si........


...................så en god bit nordover holdt jeg vel mer utkik bakover for å se.
Men etterhvert ble det bare mørkere og jeg motret meg innover mot hjemmehavnen. Merkelig det med temperaturen, mens jeg var i Singlefjorden var det et par plussgrader men så snart jeg var innenfor og under bruene ved Svinesund var tempen nede i et par minus det virket som om det sto kaldt av fjellene. Det var rimelig svart da jeg rundet inn mot Halden og da jeg kom inn i gjestehavna ble jeg møtt av et tynt lag med is.


Til slutt en liten forklaring på bildene av fyrene :
Tjurholmsknappen. Fl (2) 6s.
Fl (blink) blinkene er kortere en mørkeperiodene
Fl (2) Gruppeblink
6s. 6 sekunder per gruppe.


Glan. Oc 6s.
Oc (okkulterende) lysperioden er lengre en mørkeperioden
6s. Betyr at fra det begynner å lyse og til det begynner å lyse etter neste mørkeperiode  tar 6 sekunder.