torsdag 6. januar 2011

Ut på tur

Ut på tur igår, vi fant ut at vi trengte å bevege oss litt og siden det er "Fram" år iår ble det Oslo tur med museumbesøk. Satt og pratet i sørpeføret nordover og jeg fant ut at det må for min del være rimelig mange år siden jeg hadde vært så "langt" nord. Holdt på å kjøre feil ved Vinterbro og de har også greid å rote det til med noen tunneler som henger under vann ved operaen men vi kom da helskinnet frem etterhvert. Og da vi først var på Bygdøy stakk vi innom Thor Heyerdal først eller Kon Tiki heter vel museumet. Vondt med skikkelige bilder av Kon Tiki.
Men de to bildene over er motiver fra den ferden i Stillehavet.


Og så har en jo Ra der, tror ikke jeg ville vært med, syntes den så litt skrøpelig ut og den var vel på nippet å synke pga av at sivet trakk vann. Og det måtte vært kummerlig ombord vedrørende proviant, vann og ikke minst noen form for privatliv, men for en opplevelse det måtte ha vært.
50 meter unna ligger Fram museet som delvis er under restaurering pga av jubileum nå iar.


Captain Sveen holder seg fast i "roret",
......eller er det gamle Solem som er skipperen??
Så det var litt rotete der men fullt mulig å gå rundt å kikke. Vi var nede i båten og en ting som slo oss var de korte køyene i lugerene og smale var de, med "slingrekant" men da lå en kanskje mer stabilt i dårlig vær.Her fra et oppholdsrom, eller messe.
Foruten lugarene som var knøttsmå var det ikke så værst med plass, til og med piano var det plassert der.
Glemte å spørre men vi undret på hvordan de holdt varmen for foruten komfyrene i byssa (kjøkken) så vi ikke noen form for varmemuligheter og båten var jo bygd for polare områder.


Ganske kraftige blokker med hampetau Skriften på bildet forteller bruken.

Det var utstillt mye redskap til fangst, klær, lege og tannlege. De syntes sikkert det var bra utstyr de hadde den gangen og det var det jo sikkert også. Heldigvis har verden gått fremover på noen områder :-)

Vi forlot plassen etter at det kom flere busser med russiske turister og det ble masete der. Det er vel neppe en russer som ikke vet hvem Nansen er, han var vel med og reddet rimelig mange med såkalte Nansenpass Som sagt vi dro og det ble til Christian Krohgs gate 16 og Nautisk Forlag. De har rikelig med maritime bøker og karter og vi slo ihjel en time der med å kikke og spørre og grave. Fikk kjøpt meg en bok om astronavigasjon (navigering etter himmellegemer), har vel overhodet ikke brukt for det lenger med all slags form for gps som finnes idag men det inntereserer så hvorfor ikke. Klokka gikk og eftan kom så for å slippe ut av storbyen for trafikken ble for tett startet vi opp og satte nesen sydover igjen og denne gangen gikk det bedre ingen nye veikryss bare å kjøre på gammel vane.Her var det ingen som hadde gjort om noe.
Så etterhvert kom vi til skilt som det sto Halden på og da var jo ikke veien så lang hjem via en liten omvei, det var jo onsdag og gjett???? Ganske riktig det var flesk med duppe på kroa.
Men en fin dag hadde vi hatt og flere turer kommer.


Ingen kommentarer: