tirsdag 15. februar 2011

Galileo

Galileo Galilei, har vi vel hørt om. Italiener, født denne dag i 1564 (d 1642)


Han var filosof, fysiker og astronom. Og greide å konstruere en av de første teleskop og fikk til 20x forstørelse. Han studerte verkene til en tidligere polsk astronom som het Kopernikus som hadde teorien om at solen var vårt univers mittpunkt. I 1616 ba kirken han slutte med sine "vrangforstillinger" for Gud hadde skapt et univers med jorden som sentrum. Men i 1632 ga han ut en bok med de samme påstander. Paven som trodde Galilei gjorde narr av ham, pusset inkvisasjonen på ham og sørget for at han ble anklaget for kjetteri. Galilei ble tvunget til å "frafalle den vrangforestillingen at Solen er verdens midtpunkt", og levde resten av sine dager i husarrest. Det tok faktisk 360 år før den katolske kirke revurderte saken og ga Galileo oppreising i 1992. Litt sent kanskje :-)


Litt kaldt for tiden men vakkert er det.
Vi fikk besøk i havnen idag igjen, bøndene har levert mye korn i det siste så det kom nok en kornbåt.
Isbryteren var her først og kjørte råk, men da den var ferdig og skulle seile igjen ble det verre, den måtte ha snuhjelp så isen er nok tykk.
Ellers holder vi på med bobleanlegget rundt båtene, ser ikke ut til at vi får det til å funke som vi vil og da fryser det med den følgen at vi må hogge is og det er jo ikke noe særlig hver bidige dag, men jeg tror vi fant feilen i ettermiddag, endelig.


Og på tampen en annen mann som det er verd å huske som ble født i dag er
Ernst Henry Shackleton brittisk polarforsker med irsk bakgrunn født 1874 og døde i 1922.
Han er av mange ment som den største men desverre bortglemt for sine tokter til polområdene.


Men nok for idag
Bonsoir
2 kommentarer:

kariogjon sa...

Du burde ta flere "tett innpå bilder" som det øverste av bildene dine på dette innlegget. Fuglebildene dine har også vært fine.

Bjorn sa...

Ja enig, opptaget etterpå at bildene av båtene var med ganske feil innstillinger.