torsdag 21. juli 2011

Ting tar tid

Siste innlegg var 8. juli, og det er ikke på grunn av uvilje men rett og slett på manko av internett rundt omkring. Siden sist har vi logget 361 nautiske mil vært gjennom verdens mest traffikerte kanal opplevd avhengighet av tidevann og mye annet.
Da vi forlot Eckernförde gikk det i fin vind retning Kiel og Kielerkanalen som vi kaller den men den heter Nord Ostsee kanal, men okke som. Har vært igjennom en gang før, tidlig på 70 tallet men husker ikke stort av det.
Fyret ved innseilingen til Kiel-Holtenau, eller sluse og kanal.
Halvtimes venting så slapp vi inn i de gamle slusene, alle slapp inn, portene stengt og vannet justert men vi slapp ikke ut. Alle skal inn i slusa så må en klatre opp i tårnet og betale og slusesjefen teller kun antall båter opp mot solgte billetter og sier ikke en dritt, til slutt får etterslengeren betalt og vi slipper inn i kanalen.

Noe kjent med damen som venter, styrmann på Abeline.

Både gammelt og nytt traffikerer vannveien.

Vi ble små.

Litt skummelt. kjempene passerte oss i Brunsbüttel på kloss hold.
En ting fant en ganske fort ut, vi er små, og vi legger oss godt ut til høyre for bjessene kommer og de har ingen mulighet for høffelighet de må ta den plassen de trenger. Hele kanalen er bygd opp med møteplasser og lyssignaler som sier ifra hvem som må vente eller kan passere, artig opplevelse og følge med. Og langs kanalbreddene er det turstier hvor folk følger skipstraffikken og vinker og hilser.
Pluss en god del fiskere som sitter under parasoller og halvsover mens stengene står i stativer med bjeller på om det skulle bite.

Styrmann Gundersen venter på å komme ut i Elbe.

Første kvelden stoppet vi opp i Rendsburg sent på kvelden, alle båter uten los må stoppe kl 21.30.
Kom forresten en del regn så det gjorde ingenting. Neste morgen forlot vi Abeline og byen og satte kurs retning Brunsbüttel i den andre enden av kanalen, det tok drøyt seks timer dit så vi overnattet rett ved slusen og gikk på spaning etter gode råd for den ukjente verden, vannstanden. Vi skulle jo ut retning Tyskebukta så vi ble rådet til å sluse ut maks en time før høyvann. Vi så gjorde og gikk igjennom til lunsj og forstod fort hvorfor. Det er en tidevannforskjell på snaue 3 meter og ganske mye vann skal presses ut og inn av Elbe mellom grunnene som ble tørrmark ved lavvann. Vi skulle bare til Cuxhaven den dagen, 18 nautiske, men de gikk unna på litt over to timer. Så her gjelder det å passe på hvor en skal og når det er vann som jobber til ens egen fordel.

Diker til beskyttelse mot 100 års flommen i Cuxhaven.

Gikk og tuslet litt rundt i byen på eftan og så godt at dette var en gammel typisk sjømannsby, en så en masse kneiper og andre tydelige tegn etter den trafikken.
Dagen derpå skal det være Helgoland men den får vente et par dager, det går mot natt og skipperen trenger søvn. Fortsettelse følger........

Ingen kommentarer: