mandag 24. juni 2013

Videre vest

 
 
Kan vel også si ferd over historisk grunn etter hvert.
 
Som sagt så ble det et par dager i Egersund. Lå også der Hanne og Jørn Engevik med sin båt, det er de som har skrevet Havneguide serien, gode bøker om uthavner og havner. De var på vei til Færøyene, Shetland, Svalbard og Island. Traff også en hyggelig danske med en vakker Vindø. Han var rimelig godt kjent på Vestlandet etter mange års seiling opp hit. Ja rart, det er flere dansker, tyskere og hollendere en norske gjestebåter.
 
  Sirevåg, den blå "Carpe Diem tysk, "Peug" dansk, "Boline" + to fastboende.
 
Forlot Egersund sammen med "Peug", dansken, og motret oss opp til Sirevåg for å gjøre veien over Jæren kortere, var bare 10nm dit, men det er siste mulighet for havn før Tananger som er en distanse på ca 34 nm og da en båt som gjør 6 knop vil tilsi ca 6 timer.
 
Innseiling til Ystabøhamn på Kvitsøy.
 
Fra Sirevåg ble det avfart kl 07 neste morning sammen med nevnte danske. Planen var Rott en liten øy litt ut i havet for Tananger, "Peug" dro dit men vinden var så fin så jeg seilte videre til Kvitsøy.

Padden i hagen

Kvitsøy VTS med gamle Kvitsøy fyr til høyre bak og radarmast til venstre.
 
Kvitsøy radio er jo bedre kjent for oss litt "eldre" som sendte på mellombølge kHz 1314. I dag har de lostjeneste og VTS (Vessel traffic service) som overvåker skipstrafikken på samme måte som gjelder flytrafikk. Det ble en stille lørdagskveld i lett regn med en Daim is fra kiosken og litt turgåing.
 
Forlot Kvitsøy søndag morgen med kurs for Mosterhamn på øya Moster. Måtte først gjennom Karmsundet klikk her, prøvde å seile men måtte hjelpe til med "den grønne" for å holde en viss fart. Men det hjalp ikke stort gjennom Salhusstraumen hvor motstrømmen gikk i tre knop.
 
Fra venstre Olav Trygvasson, Biskop Grimkjell og Olav Haraldsson
 
Så over siste "åpne" strekning, Sletta før jeg kommer i le av Bømlo.
Passerer også Bloksen lykt som mange husker fra Sleipner ulykken for noen år siden og fortsatte nordøst opp til Mosterhamn, som jo er en historisk plass i vår historie.
 
De to bildene over gir litt historisk klang fra forna tider.
 
Skal vel heller ikke glemme Moster kirke. Litt historie, klikk her.
 
 Kalksteinovn, her brant de kalkstein og foredlet den til kalk
 
Regntunge skyer over Mosterhamn og Bømlofjorden.
 
Så var historie timen over. Har gått rundt mellom regnbygene og bare kost meg for det er fint her, fint tillagt med omvisninger, ligger mye historie i denne lille plassen. Bare synd at det ikke var tillatt å fotografere i kirken for den var spesiell. Men let på nett for den er vakker og gammel.
I morgen går ferden videre nord og jeg planlegger å være i Bergen onsdag.
 
 


Ingen kommentarer: