mandag 8. januar 2018

Rotterdam --> Strömstad

Fikk en forespørsel angående henting av en båt og nei kunne jeg jo ikke si :-)
Kjøperen hadde spurt en kompis som igjen spurte meg.
Vi dro avgårde fra Halden den 4 des med bil og tok fergen fra Gøteborg til Kiel. 
 Eieren hadde fått noen dager fri men hadde ikke muligheter for å få den hjem så han kjørte oss ned.
Tok nesten hele dagen og det var mørkt før vi var fremme i Rotterdam. Oppe tidlig neste morning for å finne båten som hadde bragt båten fra Middelhavet og opp hit og vi fant den etterhvert etter diverse telefoner og forespørsler.

På vei på vannet.

Ble losset i Wilhelminahaven og den første par milene var bort til City Marina i Rotterdam, det var også den første bruken av vhf for broåpning, noe det ble mye av etterhvert for det er mange bruer og sluser vi måtte gjennom/under.

City Marina

Onsdag 6/12
Pakket en fullstappet bils bagasje over i båten, fyllte diesel og vann, handlet mat, gikk på en restaurant og spiste før det ble tidlig kvelden for avreise på morningen.Torsdag 7/12. Vi startet turen på kanalene.
Første sluse som viste seg å være en storm sluse sto åpen, men vi fikk en i Gouda(Julianasluis).
Valgte å gå via Haarlem, færre broer den veien, selv om det er mange vi kommer under. Tok natten rett før Oude Wettering


Haarlem

Fredag 8/12.
Startet ca 08 med retning Haarlem, dette er en vakker by selv på vinteren. 4 broer på rappen noen euro i avgift, kalte opp ved den første deretter åpnet de etterhvert som vi nådde dem.Så var det en sluse før vi kom ut i Nordzeekanal og vi dreide styrbord retning Amsterdam. Vi gikk til Sixhaven hvor vi ble møtt av en hyggelig havnevert som rettledet oss med systemet i havna. Her begynte også jakten på et forfilter til dieselaggregatet, den var den eneste muligheten vi hadde for varme og den hadde begynt å streike. Enden på visa ble at maskinisten (Magnar) lagde en bypass forbi og rett på hovedfilteret. Så det funket igjen. Været var surt med snøblandet sludd som lå nesten vannrett, så vi tok kvelden på en annbefalt restaurant med god mat. Og det lettet på humøret.

Lørdag 9/12
Videre ferd, sluset ut Oranjesluizen og kom ut i Markermeer og fulgte en merket led til Lelystad der vi sluset inn til Ijsselmeer. Fra gammelt var navnet på begge sjøene Ijsselmeer men da de bygde diket mellom Lelystad og Enkhuizen ble de skilt, så nå må det sluses mellom dem. Så ble det slusing igjen ut av nevnte sjø ved Lemmer og gikk "rute  19" nordover til Uitwellingerga og tok kvelden.
Aggregatet krangler men det starter ved stopp.

Fra Haarlem

Søndag 10/12
Ut på tur igjen tidlig neste morgen, har ikke blitt så lange etapper foreløpig pga litt ukjent med kanaler/broer/sluser og dagslys fra ca 8 til 16 så det gikk litt piano. Dagens mål var Groningen. Passerte Sneek på Prinses Margriet Kanal og kom  frem tidlig på eftan og la oss i en havn rett ved inngangen til Eems kanal som skulle ta oss videre til Delfzijl. Fikk heldigvis strøm der for nå køddet filteret skikkelig, tok det ut og skyllte det i tynner men fyrte med el fra land for sikkerhets skyld.


Mandag 11/12
Opp igjen, Delfzijl er målet og det var vel den enkleste dagen vedr. broer/sluser. Vi måtte ha nye lanterner så vi fant en butikk i en yrkeshavn og fikk ok for å ligge der et par timer for handel og vannfylling, før vi sluset ut den siste slusen i Nederland og la oss i J.H Neptunus haven 

Ser stygt ut på avstand ( Nord Ostsee kanal)

Søndag 12/12
Avfart 07:00 neste morgen med kurs for Borkum og Tyske bukt. Fikk mye urolig sjø som vi var advart mot da det hadde vært mye vind i et par dager før vi kom ut der, men vi valgtr å gå på utsiden av øyene tett på skipsleia. Fikk strømmen med oss på utsiden av Borkum. Mørket kom etterhvert og det var et vell av lysbøyer, fyr og andre skip så det gjaldt å ha tunga rett i munnen. Var i Cuxhaven kl 01 på natta og kjent som jeg skrøt av at jeg var kjørte jeg rett inn i gjestehavna? Den var tom, bare noen pæler ikke en dritt annet, men sonderte de to andre bassengene også og vi fant ei redningsskøyte som hadde egen flytebrygge og det var akkurat plass til oss bak den, strøm var det også, så vi slapp å tenke på aggregatet på natta.

Så er det åpent vann hjem

Mandag 13/12
Herifra var det enklere, hadde jo vært her før så vi sluset inn i Nord ostsee kanal. Fikk tanket fullt. Så var det bare og følge styrbord bredde helt til vi tok hardt babord inn til Rendsburg og la oss ytterst på dieselbrygga, noe som er strengt forbudt da SJEFEN er til stede, hun er beryktet. Så ble det proviantering før vi tok en bedre middag på et vertshus midt i den gamle pene byen.

Strib fyr, minner meg on syden

Tirsdag 14/12
Maskinisten tok en telefon hjem til en tidligere arbeidskamerat og tok en prat vedrørende filteret til generatoren, vi prøvde i flere dager å få kjøpt nytt men ga opp, og de ble enige om at gammel diesel avgir voks og det var lett å se at det var gammelt så antagelig mye voks. Så de fant ut at vi skulle kappe av en flaske med plass til filteret sette det opp i en kjele og fylle nok vann til å dekk filteret og så koke opp, voks smelter vist med 60 grader. Så gjort, hellte skitten ut og det var mye og skyllte filteret igjen i cellulose tynner og satte det på plass og voila aggregatet dura og gikk igjen. etter det var det en stopp på det før vi var hjemme, alright med noen Reodor Felgener -:)  Sluset ut etterhvert i Holtenau og fulgte land nordover i en lett sydvest og endte opp i Sønderborg.

Sønderborg

Onsdag 15/12
Lanterne masta måtte ned, ellers hadde vi fått en pen omvei, broen var under reparasjon og kunne ikke åpnes. Så tuslet vi videre hjemover opp forbi Årø opp Lillebelt forbi Middelfart og Strib og opp til Juelsminde hvor vi kom frem i skumringen. Der fikk vi handlet litt før vi gikk på "På Havnen" og tok en, ja de kalte det Danmarks nasjonalrett : stekt flesk med Persillesaus oi hvor det er godt og så ble det jo en liten dessert også så vi kosa vårses ille.

Stekt flesk er nam.

Torsdag 16/12
Hadde tenkt oss til Østerby på Læsø men fant ut etterhvert som vi gikk nordover øst av øya at det ikke med mer enn noen graders kursendring var stort mer en 14NM lenger til Styrsø på utsiden av Gøteborg, så vi fortøyde kl 01 på natta etter å ha kjørt på en motor de siste tre timene pga filter stopp igjen, nå på motor. Dagen hadde vært lang, 132 nautiske i urolig sjø så det var deilig med en brygge og ei god og varm seng.

Desserten i Juelsminde

17 og18/12
Nå kom det to dager med ren plankekjøring litt inna og utaskjærs for å gjøre veien kortest mulig. Kom oss opp til Lysekil og la oss i fiskehamnen for natten.
Siste etappe , var avgårde tidlig og tuslet via Sote Kanal og Humparna passerte Grebbestad og Havstensund og ankom Strömstad nøyaktig kl 15.
PS.: Sendte melding til eieren vedrørende ankomst kl 15 på morningen, han hadde funnet frem webcam Strömstad og nøyaktig på minuttet så han oss skli inn i havnen.
Og snipp snapp snute så var turen ute.
Det ble 690 nautiske i all slags vær og prøvelser, men vi kom jo godt hjem fulle av inntrykk og opplevelser. Mektig innponert over Nederland og kanaler, vet ikke om det er riktig men noen sier at nærmere 40% ligger under havniva, og for en ukjent er det et virvar av diker sluser og kanaler for å holde styr på vannet.


Ankomst Strömstad

2 kommentarer:

Ole Kristian syversen sa...

Flott og interessant beskrivelse av turen. Du presenterer det godt med bilder og tekst, og det er interessant for en uinnvidd å følge med.
Takk skal du ha og godt nytt år.

Bjørn Solem sa...

Takk for den Ole Kristian, og godt nyttår til deg og.